Mehiläistietoa

Mehiläisisiä on maailmassa yli 20 000 eri lajia. Suurin osa näistä lajeista on erakkomehiläisiä. Osa mehiläisistä, kuten tarhamehiläiset ja kimalaiset muodostavat yhteiskuntia. Tarhamehiläisiä (Apis mellifera) on useita eri rotuja, kuten italialaisia ja krainilaisia mehiläisiä. Tarhamehiläiset eivät elä luonnostaan Suomessa vaan ne tuotiin Suomeen 1700-luvulla Etelä-Ruotsista ja Baltiasta. Tosin nykyään ilmaston jo hieman lämmettyä, villejä tarhamehiläisiä voi esiintyä eteläisimmässä Suomessa sopivissa puunkoloissa. Käytännössä, kun puhumme mehiläisistä puhumme tarhatusta yhteiskuntia muodostavavista mehiläisistä, mutta älkäämme unohtako mehiläisten isoa lajikirjoa. Jokainen pölyttäjä on tärkeä!

Ketkä mehiläispesässä asuu?

Kuningatar – eli emo on kaikkien mehiläisyhdyskunnan yksilöiden äiti. Niitä on pesässä normaalisti vain yksi ja sen ainoa tehtävä on munia jälkeläisiä. Kuningatar käy muutaman päivän aikana yhdellä tai useammalla häälennolla pariutumassa useamman eri kuhnurin kanssa. Häälentojakso tapahtuu vain kerran, vaikka muninta jatkuu useamman vuoden. Kuningatar on yhdyskunnan pitkäikäisin yksilö ja voi elää jopa viisi vuotta.

Kuhnuri – urosmehiläinen jonka ainut tehtävä on päästä pariutumaan, sillä ei ole muita työvelvoitteita. Kuhnurilla ei ole pistintä, mutta ne ovat hieman suurempia, kuin työläiset. Ne elävät puolitoista kuukautta kesäisin ja syksyn tullen ne häädetään pois mehiläisyhdyskunnasta.

Työläinen – naaras, yhdyskunnan perusjäsen, joka tekee kaikki työt: pesän siivouksen, toukkien ruokinnan, ruuan hankinnan, pesän puolustamisen, rakentamisen, viestimisen ja kuningattaren hoitamisen.

 

Mitä mehiläiset tuottavat?

Mehiläisvaha - mehiläisen erittämä vaha, josta tehdään kennostot pesään sekä peitetään hunaja ja mehiläisen toukat. Ihminen käyttää vahaa mm. kynttilöihin, puupintojen käsittelyyn ja lääketeollisuuteen.

Siitepöly – Mehiläiset käyttävät siitepölyä sellaisenaan toukkien ruokinnassa ja varastoivat sitä myös kennoihin. Ihmiset käyttävät siitepölyä tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna.

Propolis – luonnon oma antibiootti, jolla mehiläiset tilkitsevät pesää ja suojaavat sitä vahingollisilta bakteereilta.

Perga – entsyymien avulla maitohappokäytetty siitepöly. Nuoret mehiläiset syövät pergaa, jotta pystyvät tuottamaan toukille ruokamehua tai emomaitoa. Ihmiset syövät pergaa sellaisenaan tai hunajaan lisättynä.

Mehiläismyrkky – mehiläisen erittämä myrkky, jota käytetään raaka-aine lääketieteessä ja kauneudenhoitotuotteissa. Mehiläismyrkkyä kerätään siihen kehitetyn laitteen avulla. Mehiläinen pistää myrkkyrauhasensa tyhjäksi lasilevylle, josta kuivunut myrkky otetaan talteen.

Emomaito (Royal Jelly) – kuningatarmehiläiselle valmistettu erikoisruoka, joka sisältää mm. paljon erilaisia B-ryhmän vitamineeja, proteiinia, aminohappoja, rasvoja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Emomaitoa voi syödä sellaisenaan ja sitä käytetään raaka-aineena myös kosmetiikkateollisuudessa.

 

Miten voin auttaa ja toiminnallani lisätä mehiläisiä ja muita pölyttäjiä?

1. Istuta pölyttäjille hyödyllisiä kasveja, kuten hunajakukkaa tai muita mesirikkaita kasveja.

2. Jätä nurmikko leikkaamatta ja ota rennosti.

3. Rakenna hyönteishotelli.

4. Jätä myrkyt kauppaan ja säästä pölyttäjät ja rahaa.

5. Osta tuotteita, joihin tarvitaan mehiläisten tai pölyttäjien panostusta, kuten hunajaa! ;D

→ lisää tuotteiden kysyntää → lisää mehiläisten tarvetta → lisää pölyttäjiä → lisää tarjontaa

 

 

 

 

Takaisin ylös
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok